22 Haziran 2011
Bu seferki toplantımızda girişimcilerin bilmesi gereken, daha doğrusu iş yapmak isteyen herkesin bilmesi gereken muhasebe bilgilerini Cevherler Mali Müşavirlik’ten gelen Serkan Atlı ve Gökhan Yılmaz’dan dinledik. Programın öğleden sonraki kısmında ise Av. Gökhan Ahi ve ekibinden (Av. Ünsal Özmestik, Av. Burcu Erdoğan ve Stj. Av. Şebnem Kartal) işlerin hukuksal boyutları hakkında bilgiler edindik. Edindiğim notların bir kısmını elimden geldiğince sizlerle paylaşacağım.
Muhasebe kısmı ile başlayalım. Not alışım sebebiyle parça parça anlatmış gibi olacağım. Konular bu yüzden dağınık gelebilir.
Bir iş yapmayı düşünüyorsanız. Bu işi yaparken fatura kullanmanız gerekecektir. Faturayı sattığınız her ürün için kesmeniz gerekir. Faturaya atılan imza işin sahibine ya da yetkili kişiye ait olmalı. Kestiğiniz faturanız en az iki nüshası olmalı.
Bir yere mal gönderirken bu mal için sevk irsaliyesi kesmeniz gerekir. Sevk irsaliyesi kesildikten 7 gün sonra faturaya bağlanmak zorundadır. Fakat bu 7 gün ayın kaçıncı gününde olduğunuza göre değişebilir. Örneğin; bir irsaliye kestik ve bugün ayın 28’i. Ayın 30 çektiğini düşünürsek, faturaya bağlamak için 2 günümüz var demektir.
İrsaliye ve faturayı ayrı ayrı kesmek yerine, irsaliyeli fatura da kullanabilirsiniz. Bu fatura 3 nüsha halinde düzenlenir. Bir asıl ve bir suret malı alana verilir.
Yaptırdığınız iş vergi mükellefi olmayan bir kişi tarafından yapılıyorsa bu durumda gider pusulası düzenlemeniz gerekir. Örnek verecek olursak; işiniz için bir öğrenciye yazılım yaptırdığınızı düşünelim. Bu durumda öğrenci vergi mükellefi olmadığından sizin bu iş için gider pusulası düzenlemeniz gerekir. Gider pusulasında hizmet alından kişini adı soyadı ve imzası olmalıdır.
Tahsilat makbuzu ürünün tahsil edildiğini göstermek için kesilir. 2 nüsha olur. Biri müşteriye biri firmaya…
Çek aldığınızda paranızı vadesinden önce çekmeniz mümkündür. Fakat Türkiye^deki genel ticaret ahlakı gereğince bunun yapılması hoş karşılanmaz.
Karşılıksız çıkan çeklerinizde bankadan 600 TL’nizi alabilirsiniz. Bir çek yaprağının değeri 600 TL’dir ve banka bu çek yaprağı karşılığında size ödeme yapmak zorundadır.
Şirket Türleri
- Şahıs şirketi
- Adi şirket
- Kollektif şirketler
- Komandit şirketler
Sermaye şirketleri
- Anonim: 5 ortakla kurulur. 50000 TL sermaye göstermeniz gerekir.
- Limited: En az iki ortakla kurulur. 5000 TL sermaye göstermek gerekir.
Asgari Vergisel Yükümlülükler
- KDV
- Stopaj
- Geçici vergi
- Kurumlar vergisi
- Damga vergisi
- Diğer
Amortisman: Alınan araç-gereçlerin fiyatı vergiden düşülür.
Bilanço: Şirketin son durumuna denir.
Asgari ücretle çalıştırdığınız bir işçinin size maliyeti: Brüt maaş + 380 TL civarı vergisel(SSK vb.) giderler.
Şimdi de hukuksal kısımlara biraz değineyim.
Projenin hukuka uygunluğu kontrol edilmeli.
Bir ortağımız var ise ne yapmalıyız?
Gökhan Ahi bu konu üzerinde bayağı vurgu yaptı diyebiliriz. Ortağınız kim olursa olsun sözleşme yapmalısınız. Bu güvensizliğe işaret değildir. Yalnızca ileride çıkabilecek sorunlar için önceden alınmış bir önlem.
Marka / Alan adı
Marka tescili mutlaka yaptırılmalı.
İşiniz için domain aldığınız vakit .com.tr şeklinde olanını da almanız gerekir.
Ayrıca alan adını da tescillemek iyi olacaktır.
Googla sık sık karşılaşılan adverse olaylarından nasibinizi almamak için markanızı reklam keywordlerinden çıkarabilirsiniz. Buna örnek olarak Markafoni yazınca Trendyol reklamının üstte çıkması gibi durumları verebiliriz.
Şirket demek ortaklık demekmiş. Bunu öğrendik. Yani “şahıs şirketi, kendi şirketim” gibi ifadeler biraz saçma oluyor bu durumda 😀
Adi şirket; basit şirket demektir. Yani kuruluşu çok basit olduğundan adına adi şirket denir. Herkesin katkısı görevi belirtilir. Ortaya illaki para koymak gerekmez. Birisi yerini, birisi parasını bir diğeri de emeğini koyarak işe ortak olabilir.
Limited şirketin tüzel kişiliği vardır. Ana sözleşme yapılması gerekir.
Anonim şirkette en az beş yıl sonra halka açılmak mümkün. Ortaklar sadece sermaye bakımından borçtan sorumlu olurlar. Hisse devri daha kolay olur. Limited şirkette ise yönetim kurulundaki ortaklar tüm varlıklarıyla sorumlu olurlar.
Tüketici hakları
Bu kısımda fazla not almadığımı itiraf etmeliyim.
Bir ürün aldığınızda ürünün ayıplı çıkması halinde iade etmek istemeniz durumunda ya da buna benzer problemler ile karşılaştığınızda karşıdaki firma size zorluk çıkarıyorsa bu tip durumlarda Kaymakamlık Tüketici Hakem hetelerine başvurabilirsiniz. Burada yapacığınız işlem ücretsiz olacaktır. Avukat masrafı, bilirkişi ücreti gibi şeyler ödemek zorunda kalmazsınız.

