Pek çok insanın, daha doğrusu iş hayatına atılmamış ya da yeni maceralar peşinde koşturmak isteyen pek çok insanın aklına gelen ilk sorudur diye tahmin ediyorum. Bazen daha ortaokul sıralarında kurcalar beyinleri. Lise yıllarına gelindiğinde ki özellikle son sınıf zamanları kafalardaki 2. sorudur, “Acaba üniversiteyi kazanabilecek miyim?” den sonra. Eğitim sistemimizin sorunsuz işleyişi(!) ve öğretmenlerimizin mükemmel ötesi yönlendirmeleriyle(!), öğrenci kafasında tasarladıklarından vazgeçer. Artık yapılmak istenen mesleğin yerini, yapılmak istenebilecek meslekler grubu almaktadır. Bir zaman sonra mesleğin bir önemi kalmaz ve tüm bu soruların yerini “Bu işte ne kadar para var?” alır. Her neyse asıl anlatmak istediğim bu değildi. 😛
Ben aslında işin girişimcilik tarafına değinmek istemiştim. Yukarıdaki safhaları birebir yaşamış ya da düşük bir olasılıkla yaşamadan sıyrılmış olanlar için konuşmak istiyorum. Türkiye’de girişimci deyince, kendini “girişimci” olarak tanımlayan binlerce insan bulabilirsiniz. Bunların içinde doğası gereği başarılı olanlar da vardır olmayanlar da. İyi bir girişim örneği sergileyebilmek için çok sıra dışı bir fikir ya da iş modeli ortaya koymak gerekmiyor kanımca. Ancak bir işe başlarken, işin türü ne olursa olsun, onu sağlam temeller üzerine oturtmak lazım. Her işi yapmaya kalkarak kumar oynar gibi girişimcilik oynamanın bir anlamı yok. Girişimcilik başlı başına bir kumardır da diyebilirsiniz. Ama her işinde bir kuralı vardır.
Bir işe başlarken yapılması gereken, hesapların uzun vadeli ve sağlam temeller üzerine oturtulması olmalı. Yapmak istediğiniz iş modeli piyasada hiç kimsenin yapmadığı bir iş olabilir. Başlangıç itibari ile piyasa sizin elinizde olabilir. Peki ya piyasa büyüdüğünde ve sizle aynı işi yapmaya kalkışan şirketlerin sayısı arttığında ne olacak? Pazar payınız azalınca yapacak pek fazla bir şey olmasa gerek. Her geçen gün piyasaya katılan benzer şirketler canınızı sıkacak. İş için hevesiniz kaçacaktır. Zamanı geldiğinde, gereken miktarı kazanamadığınızda, rotanızı başka tarafa çevirmek zorunda hissedebilirsiniz. Bu yüzden işinizi sağlama almak için işe başlarken gereken tedbirleri almalısınız. İlerleyen vakitlerde rakiplerinizin kimler olabileceğini göz önünde bulundurmalı ve kararlarınızı bu çerçevede vermelisiniz.

