21 Haziran 2011
Etohum Yaz Kampı katılımcıları olarak bugün Google Türkiye’den Gizem Yücel’i ve Semtr kurucu ortaklarından Cem Özkaynak’ı dinledik. Google Adwords’u Gizem Hanım’dan; SEO ve Google Analytics kısmınıda Cem Bey’den dinledik. Çok ayrıntısına girmeden belirli kısımları sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Google Keyword Tool: Reklam verenlerin kullanabileceği bir araç. Bu araç sayesinde keywordleri inceleyerek hangi keywordü kullanacağınıza karar verebilirsiniz.
Google Insight for Search: Arama istatistiklerini görebilmenizi sağlar. Arama trendlerini takip edebilirsiniz.
Adwords Account Structure
Yukarıdaki şekilde Adwords hesap yapısını görebilirsiniz.
İpuçları ve Kurallar:
- Reklam verirken reklam metni içerisinde “en ucuzu, en iyisi” gibi ifadelerin kullanılması yasak. Bu tür ifade kullanılacak ise bunu kanıtlayan belgelere sahip olmanız gerekiyor.
- Bedava kargo ya da promosyonlar gibi öne çıkan fırsatlar belirtilmeli. Fiyat ve taksitlerin de belirtilmesinde fayda var.
- Reklam metninde soru sormak da işe yarayabilir. Örnek: Laptop mu arıyorsunuz?
- Reklamların ürünlere göre özelleştirilmiş biçimde verilmesi daha etkin bir yol olur.
- Reklamlar; başlık, 1. ve 2. satırda soru işareti içerebilir.
- Ünlem işareti başlıkta kullanılamaz. Reklam metninde ise yalnızca 1 kere kullanılabilir.
- Banner reklam verilirken, bannerın tüm boyutlara göre hazırlanması reklamın tüm sitelerde gösterilebilmesini sağlayacaktır.
Özetle Adwords kısmına değinmeye çalıştım. Şimdi de Cem Bey’in anlattığı kısımdan (SEO ve Analytics) biraz bahsedeyim.
Genel olarak bakıldığında SEO açısından iyi bir sitenin şu özellikleri iyi sağlaması gerekli. Teknik, içerik ve tanıtım.
İyi bir teknik alt yapı, özgün içerik ve etkin tanıtımla ilk sıralarda çıkabilmek için yapmanız gereken her şeyi yapmış olursunuz.
Webmaster Tools: Ziyaretçilerin sitenize gelene kadar ki kısmınız incelersiniz. Hangi kelimelerde ne kadar görüntülenme oranı aldığınız gibi vs.
Cem Bey’in konuşması sırasında öğrendiğimiz bir şey var ki bunu pek çok kullanıcının bilmediğini gördük. Google sitede geçirilen ortalama süreyi hesaplarken kullanıcının çıkış yaptığı sayfada geçirdiği süreyi bu süreye eklemiyor. Herhangi bir etkinlik takibi yapmıyorsanız; kullanıcının çıkış yaptığı sayfada geçirdiği süre ne olursa olsun site ortalamasına yansımayacaktır. Bu da demektir ki kullanıcıyı site içerisinde başka sayfalara yönlendirecek yöntemler kullanmalısınız.
Analitycs kullanarak site içi aramaları ölçmeniz de mümkün.
Bir e-ticaret sitesi iseniz kullanıcılarınızın yaptıkları her türlü işlemi analiz edebilmeniz mümkün. Etkinlik takipleri le kullanıcıların ürünü satın almaktan hangi aşamada vazgeçtiğini bile ortaya çıkarabilirsiniz.

